Europa kan groeien op hernieuwbare energie ondanks onvoorspelbaar weer

Onderzoekers in Ierland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk hebben aangetoond hoe langetermijnweerpatronen van invloed zijn op technologieën voor wind- en zonne-energie in heel Europa. Met behulp van 30 jaar meteorologische gegevens hebben de wetenschappers het effect van hernieuwbare energie op de elektriciteitssector onderzocht en verder gemodelleerd tot het jaar 2030. Het werk suggereert dat ondanks het onvoorspelbare karakter van wind- en zonne-energie, het Europese elektriciteitssysteem ten minste 35% van haar elektriciteit comfortabel kan genereren uit deze hernieuwbare bronnen, zonder grote gevolgen voor de prijzen of de stabiliteit van het systeem.

Wind- en zonne-energie zijn in het afgelopen decennium in populariteit toegenomen in Europa als groene alternatieven voor traditionele koolstofgebaseerde energie. De afnamen is verviervoudigd in gebruik tussen 2007 en 2016. Deze technologieën zijn echter niet zonder nadelen - beide zijn gevoelig voor fluctuerende weerpatronen. Onderzoekers hebben decennia historische weergegevens gebruikt om deze variabiliteit in wind- en zonne-energie en het effect ervan op markten te modelleren.

 "Bij het plannen van toekomstige energiesystemen met hogere niveaus van wind- en zonne-energieproductie is één jaar analyse van de weersgegevens niet voldoende", zegt Seán Collins, onderzoeker bij MaREI, het Centrum voor Marine en Hernieuwbare Energie Ierland bij het Environmental Research Institute in University College Cork. "We kunnen vaststellen dat onderzoeken van een jaar resultaten kunnen opleveren die met maar liefst 9% afwijken van het langetermijngemiddelde op Europees niveau en zelfs meer op het niveau van een land. Wanneer er wettelijk bindende doelen zijn voor CO2-uitstoot en/of het aandeel van hernieuwbare energie en je belooft om scherpe prijsstijgingen te voorkomen, dan maakt 9% het verschil. " - Seán Collins

Door meerdere jaren te gebruiken om beter te begrijpen hoe andere variabelen reageren als wind- en zonne-energie de markt binnendringen, hebben Collins en zijn team geconstateerd dat de CO2-uitstoot en de totale kosten voor energiewinning in toekomstige scenario's sterk fluctueren. Deze kunnen tot vijf keer onzekerder worden naarmate weersafhankelijke bronnen meer grip op de markt krijgen. Ze vonden echter ook dat Europa deze variatie redelijk goed kon doorstaan dankzij de nauwe integratie - hun modellen schatten dat Europa hernieuwbare energie zou kunnen gebruiken voor meer dan tweederde van zijn elektriciteit in 2030, waarbij meer dan een derde afkomstig is van wind- en zonne-energie.

 

Collins en zijn team zijn van mening dat hun modellen en gegevens kunnen worden gebruikt om een verscheidenheid aan mogelijke toekomstscenario's weer te geven om beleidsmakers te helpen de betrouwbaarheid en impact van hernieuwbare energie beter te begrijpen, inclusief de gevolgen van een overgang naar 100% hernieuwbare elektriciteitssystemen. Door hun modellen en gegevens open beschikbaar te stellen, hopen de onderzoekers ook dat toekomstige werkzaamheden zullen leiden tot een groter bewustzijn van deze weerspatronen op de lange termijn om een meer hernieuwbare, energie-afhankelijke wereld nauwkeurig weer te geven.

 

 

Bronnen

Seán Collins, Paul Deane, Brian Ó Gallachóir, Stefan Pfenninger, Iain Staffell. Impacts of Inter-annual Wind and Solar Variations on the European Power System. Joule, 2018; DOI: 10.1016/j.joule.2018.06.020

 

152

0 Reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Name *
Email *
Website