Bijzondere duurzame woningen

Duurzame woningen worden ook wel ecohuizen genoemd, deze eco-vriendelijk huizen worden steeds meer gebouwd. Sommige van deze huizen hebben spectaculaire vormen of staan op een wel heel bijzondere plaats. Ecohuizen worden gebouwd van duurzame materialen en volgens een duurzame architectuur. Werden deze bijzondere duurzame woningen vroeger nog wel als architectonische rariteiten gezien, tegenwoordig worden deze huizen meer gezien als huizen gebouwd met respect voor de omgeving en de duurzame architectuur als het bouwen van de toekomst.

Orchidee huis Engeland

80dd8f544b02ea1bd1fb1d5ef8a89051_medium.

In het Engelse Cotswold is het Orchidee huis gebouwd, de bouw van het huis is gebaseerd op de bloem de bijenorchis. Kosten van het landhuis 7,2 miljoen pond. Het huis is gebouwd op een meer in het natuurgebied Cotswold. De woning heeft onder andere een ondergrondse waterpomp, geothermale verwarming en koeling, regenopvang, zonnecollectoren en windenergie. Het huis levert meer energie dan het verbruikt. Het huis is ontworpen door Sarah Featherstone.

Earthship Normandië Frankrijk

6c56add96f970ae494e3fcf75938a29d_medium.In de plaats Ger in Frankrijk is het eerste “Earthship” gebouwd. De woning werd ontworpen door de biotect (bioloog en architect) Mike Reynolds. Earthship woningen worden nu over de hele wereld gebouwd. De kenmerken van een Eartship woning zijn: zelfvoorziening van warmte, koeling, elektriciteit en water. Grotendeels gebouwd van restmaterialen uit onze maatschappij, zoals autobanden en flessen. Bewoners van een Earthship verbouwen bij voorkeur hun eigen voedsel.

Harmonicawoning Zweden

a38665d8e448f8358d4c3378c0029dfb_medium.

In het natuurgebied Glakogen aan de oevers van het meer Övre Gla in Zweden is een harmonicahuis of accordeonwoning gebouwd. De voorste kamer van het huis kan uitgetrokken worden als de bewoners thuis zijn. In Zweden wordt de woning Dragspelhuset genoemd. De woning kan ook schildpadwoning genoemd worden, de schildpad die z’n kop uitsteekt of weer veilig intrekt. Vanwege de vreemde vorm van de schoorsteen wordt het huis ook wel eenhoorn genoemd. Twee Nederlandse architecten Boris Zeisser en Maartje Lammers hebben het unieke huis ontworpen en gebouwd.

Urban Farming duurzame woningen

Een belangrijke ontwikkeling bij het bouwen van duurzame woningen is  Urban Farming oftewel stadslandbouw, de ontwikkeling van stadstuinen specifiek voor het verbouwen van groenten en fruit. Zoals een flatgebouw met voor iedere bewoner voldoende ruimte om te wonen maar ook genoeg grond rondom de flatwoning om zijn eigen groente te kweken. Zelfvoorziening in de stad niet langer als utopie maar als werkelijkheid.

19001577f46008904065e0fe188ad611_medium.

Vincent Callebout ontwierp duurzame en aardbeving bestendige woningen voor Haïti, het Coral Reef project. In het gebouw zouden 1.000 mensen kunnen gaan wonen met hun eigen stuk grond om voedsel te verbouwen.

4ed33e840c248b1007e07ca25691463d_medium.

Een ander project waarbij de natuur in het gebouw wordt verwerkt is Seoul Commune 2026. De woontorens gaan gebouwd worden als bomen in een park en de gemeenschap in zo’n woontoren zou de toren nagenoeg geheel zelfvoorzienend kunnen bewonen op het gebied van energie en voedsel.

Fantasie of realiteit, de toekomst van groen en duurzaam wonen kan, wat de ontwerpers betreft, alle kanten uit.

144

5 Reacties

ZiaRia

Thursday, February 21, 2019 Reply

Ecohuizen kan ik alleen maar voor zijn. Goede ideeën en nog apart om te zien ook.

Thursday, February 21, 2019 Reply

Ze zouden niet anders meer moeten gaan bouwen! Hoewel ik ze niet allemaal even mooi vind, het is wel duurzaam!

Chrisrik

Thursday, February 21, 2019 Reply

Ecohuizen is heel interessant, maar er zitten wel speciale types in - die helemaal niet mijn ding zijn :-)

Ptries

Thursday, February 21, 2019 Reply

Ik hou hiervan en ik denk mijn kat ook. Tof artikel! X

MrcRts

Thursday, February 21, 2019 Reply

Droom ik al 15 jaar van, om ooit een zelfvoorzienend huis te hebben waar ik alleen nog maar voor mijn eigen voedsel hoef te zorgen. Hopenlijk is dit de norm over 15 jaar ?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Name *
Email *
Website